Afiseaza toate

Cum sa definesti corect o strategie de content marketing in 5 pasi?

Strategie marketing

Strategie marketing

Content marketing-ul implica sa oferi gratuit informatii, continut de valoare prospectilor si clientilor tai cu scopul de a crea si consolida relatia cu acestia, de a le castiga increderea si loialitatea si bineinteles pentru a genera vanzari noi si vanzari repetate.

O strategie de content marketing nu implica doar crearea unor articole pe blog si publicarea lor pe diferite canale sociale… este mult mai mult decat atat! Urmeaza pasii de mai jos pentru a-ti crea propria strategie de content marketing si te asigur ca vei obtine rezultatele foarte bune mult mai devreme decat te astepti.

Si ca sa decizi mai usor daca merita sa citesti acest articol pana la final vreau sa iti prezint care sunt principalele beneficii ale unei strategii bine definita si corect implementata.

 

 • Cresterea vizibilitatii marcii/ brand awareness
 • Cresterea numarului de lead-uri si implicit vanzarile
 • Cresterea ratei de retentie a clientilor
 • Cresterea frecventei achizitiilor
 • Consolidarea relatiei cu clientii si cresterea numarului de recomandari
 • Cresterea numarului de review-uri din partea clientilor
 • Reducerea costului per lead (potential client)
 • O mai buna intelegere in randul clientilor existenti si potentiali a plus valorii oferite de produsele/serviciile companiei tale

 

Nu iti recomand sa te focusezi pe toate aceste beneficii, ci sa alegi doar 2-3 care sunt mai importante pentru obiectivele tale de business. In functie de obiectivele pe care ti le-ai propus evalueaza la inceput resursele pe care le ai la dispozitie si esti dispus sa le investesti in aceasta strategie. Este foarte important sa iti cunosti resursele inainte de a decide cei vei face. (Cine se va ocupa de crearea continutului, cine il va publica, ce buget vei aloca si pentru ce perioada, etc. )

Sa nu crezi ca nu te incurajez sa iti dezvolti o viziune cat mai larga si sa iti doresti sa incluzi cat mai multe tactici in aceasta strategie, insa daca procedezi asa, la final cand vei evalua costurile, vei taia tot mai multe de pe “lista” si in felul acesta entuziasmul tau si convingerea ca strategia ta va da rezultate vor fi tot mai mici, iar acest lucru va sabota implementarea!

 

 

Pasul 1:

Defineste clar si concret obiectivul/obiectivele strategiei de content marketing.

De ce optezi pentru o strategie de content marketing si cum te va ajuta aceasta strategie in atingerea obiectivelor de business pe care ti le-ai propus? Care sunt rezultatele pe care le urmaresti?

Pasul 2:

Decide cui te vei adresa si pe cine vei targeta cu aceasta strategie? Te vei focusa pe atragerea de noi clienti sau pe loializarea clientilor existenti? In majoritatea companiilor strategia de content marketing vizeaza atat clientii noi cat si pe cei existenti, dar cu abordari diferite.

Pasul 3:

Ce tip de continut (online/offline) vei crea si oferi publicului tau tinta raportat la diferite etape din ciclul de viata al clientului? Cum te vei diferentia de concurentii care folosesc strategii si tactici similare? Cand si cu ce frecventa vei publica continutul?

Exemple de continut: (rezolva anumite probleme sau provocari ale clientilor tai sau educa piata cu privire la produsele/serviciile tale si valoarea oferita)

 • Rapoarte si ghiduri practice;
 • Ebook-uri;
 • Articole online si/sau in print – publicatii offline;
 • Mini sesiuni de consultanta gratuita;
 • Seminarii si conferinte gratuite;
 • Interviuri cu oameni de succes;
 • Infografice pe anumite subiecte sau studii de caz;
 • Tutoriale video, webminarii, live-uri pe FB, etc.

Pasul 4:

Cum va gasi si consuma publicul tinta continutul creat? Unde iti vei concentra activitatea de distribuire a continutului si promovare a acestuia?

Newslettere? Direct Mail? Facebook Ads? Blog post? Webminarii? Seminarii? Articole pe blog? Reviste? Etc.

Pasul 5:

Stabileste cum vei masura rezultatele? Ce indicatori de performana vei urmari?

Exemple: numarul de link-uri catre pagina continut, social shares, like-uri, trafic, vizualizati pagina, abonati email,
download-uri continut, numar participanti evenimente, vanzari, etc.

 

In momentul in care raspunsurile la aceste intrebari sunt clare, urmatorul pas este sa desemnezi persoana sau persoanele care se vor ocupa de implementare, monitorizare si raportare. Asigura-te ca toate lumea stie:

– ce are de facut;

– cum trebuie sa faca;

– pana cand trebuie sa faca actiunile propuse.

Majoritatea strategiilor, oricat de geniale ar fi in etapa de planificare, esueaza in etapa de implementare. Fii, cel putin la inceput, dirijorul celor implicati in etapa de implementare. Creaza o procedura care sa includa workflow-ul si deadline-urile pe fiecare tip de actiune pe care sa o dai fiecarei persoane implicate, ca sa eviti pe parcurs tot felul de scuze si obiectii din partea acestora.

 

Dupa cum vezi, nu este chiar asa de complicat. 🙂

Bineinteles ca mai sunt si alte lucruri importante, dar eu mi-am propus sa iti ofer un scurt “checklist”, daca pot sa il numesc asa, care sa te ajute sa te focusezi pe lucrurile esentiale care sa iti asigure claritate si sens in elaborarea strategiei.

Sper ca aceste sugestii sa iti fie cat mai utile!

Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *