Afiseaza toate

3 metode sa-ti cresti cifra de afaceri cu cel putin 30% in urmatoarele 12 luni

consultanta afaceri

Te-ai intrebat vreodata cate metode exista pentru a-ti dezvolta afacerea?

10 metode? 30? 100 de metode???
Este coplesitor cand nu ai nici cea mai vaga idee de unde sa incepi. Sa iti vin in ajutor…

Sunt doar trei metode care contribuie la cresterea cifrei de afaceri si implicit a profitului. Daca le gestionezi eficient, vei avea enorm de castigat! Putem transforma aceste metode in indicatori de performanta si astfel sa avem un control mai bun asupra lor.

1. Cresti numarul de clienti;
2. Cresti valoarea medie pe tranzactie/client;
3. Cresti frecventa de cumparare;

Stiu! Nu iti spun mai nimic nou.
Probabil ca stiai lucrurile astea. Dar daca le stiai, cum te-ai folosit de ele pana acum in avantajul tau?

Pentru o mai buna intelegere despre cum sa utilizezi aceste metode, luam ca exemplu situatia in care iti propui sa cresti cu 10% fiecare din cei 3 indicatori, in urmatoarele 12 luni. Bineinteles, daca esti mai ambitios poti urca la 30%, 50%, etc. 🙂

Sa facem calculele cu urmatoarele date. In prezent valoarea celor 3 indicatori intr-o afacere ar fi:

[1] Un portofoliu de 100 de clienti/an;
[2] Valoarea medie pe tranzactie/client este de 1.000 lei;
[3] Clientii respectivi cumpara in medie de 3 ori/an;

In acesta situatie avem o cifra de afaceri de 100 x 1000 x 3 = 300.000 lei/an

Acum daca adaugam o crestere de 10% la fiecare din cei 3 indicatori, obtinem o cifra de afaceri de 399.300 lei, in crestere cu 33%, nu doar cu 10%.

[1] 110 x [2] 1100 x [3] 3.3 = 399.300 lei/an = +33%   [Observam o crestere exponentiala, nu liniara.]

Scurt pe doi, ce implica o crestere de 10% pe fiecare indicator?

Inseamna doar:

– 10 clienti noi/an;
– 100 lei in plus la valoarea medie pe tranzactie;
– 0.3 comenzi in plus in medie pe client pe an;

si rezulta o crestere de 33% a cifrei de afaceri!

 

Acesta metode au acest efect de crestere in special la startup-uri si companii mici aflate la inceput, cand potentialul lor de crestere este mult mai mare decat la o companie mare cu cifra de afaceri de zeci de milioane de euro. Asta nu insemana ca nu poate fi aplicata si in cazul lor, doar ca, obiectivul de crestere ar trebui sa fie unul mai realist decat 30% in 12 luni, din mai multe motive care nu fac subiectul acestui articol.

 

Daca matematic formula este corecta, inseamna ca putem trece de la teorie la practica, nu? 🙂

Care este valoarea celor 3 indicatori in afacerea ta in prezent? Daca nu stii, e musai sa-i calculezi!

Apoi stabileste-ti clar obiectivul de crestere pentru urmatoarele 12 luni, (cu cat iti doresti sa cresti pe fiecare indicator) aplicand aceasta formula.

Creeaza-ti o strategie de dezvoltare care sa te ajute la atingerea obiectivului propus si aplica tacticile potrivite pentru implementarea cu succes a strategiei.

Care/ce tactici?

Pune-ti intrebarile corecte, in concordanta cu obiectivele propuse si vei identifica tacticile de care ai nevoie. Ai obtinut rezultate pana acum, deci ce te impiedica sa scalezi procesul/sistemul folosind aceleasi tactici, poate chiar imbunatatindu-le.

De exemplu:

1.    Cum ti-ai atras pana in prezent clientii si ce trebuie sa faci pentru a castiga inca 1 client pe luna, in urmatoarele 12 luni? (pot sa fie 2, 5, 10 clienti in plus pe luna, in functie de numarul de clienti existenti in afacerea ta in prezent si obiectivul propus)

2.    Ce efort presupune acest lucru din partea agentilor de vanzari si cum poti sa ii motivezi sa atinga “noul target”?

3.    Ce optiuni ai pentru ca produsul/serviciul tau, desi mai scump cu ”100 lei”, sa fie perceput la o valoare chiar mai mare de ”1.100 lei” de catre clientii tai si sa fie usor vandabil?

4.    Cum iti poti convinge clientii sa cumpere in cantitati mai mari?

5.    Cum poti sa iti determini clientii sa cumpere mai des de la tine in urmatoarele 12 luni, cu convingerea ca aceste achizitii sunt in avantajul lor?

Nu iti cunosc business-ul in detaliu pentru a iti spune exact pe ce anume ar trebui sa te concentrezi pentru a identifica cele mai eficiente si eficace tactici. Fii creativ!

Poti sa faci ce ai facut si pana acum si a dat rezultate. Doar optimizeaza procesele pentru performante mai ridicate. Cauta sa obtii maximul in tot ceea ce faci. Daca tot faci anumite lucruri, daca tot investesti timp, efort si resurse, cauta sa obtii randamentul maxim.

“Work smart not hard.” = Nu fa 100 de lucruri in acelasi timp, fa doar 3 lucruri de 100 de ori. Vei deveni mult mai productiv si eficient.

Trei metode si o mica crestere de 10% la fiecare!!! Sau 30%? Sau 50%? Este posibil!!!
Tu alegi cat de mult vrei sa iti dezvolti compania si ce actiuni sa intreprinzi ca sa iti atingi obiectivele!

25% crestere pe fiecare valoare aproape iti dubleaza afacerea… de la 300.000 lei la 585.937,5 lei.

 

As vrea sa nu faci urmatoarea greseala…

Din dorinta de a creste cat mai repede afacerea, multi oameni de afaceri se concentreaza preponderent pe cresterea numarului de clienti si neglijeaza clientii existenti. Iti reamintesc ca, costurile pentru atragerea unui client nou sunt de opt-zece ori mai mari decat cele cu mentinerea/loializarea celui existent. Si daca din neglijenta, nepasare sau neprofesionalism in cele 12 luni pierzi 10% din clientii existenti, cresterea de 10% in randul clientilor noi poate doar compenseaza pierderea celor existenti si vei ramane aproape la acelasi nivel. 🙁

 

Sper ca ti-ai dat seama ce simplu (nu spun usor) este cand toate lucrurile sunt clare pentru tine. Iti concentrezi eforturile pe acele lucruri care iti aduc rezultate si nu ai o activitate frenetica consumatoare de energie care te oboseste.

 

Multi oameni de afaceri urmaresc succesul/rezultatele ca si cum ar fi intr-o cursa – o cursa care cere viteza din ce in ce mai mare, dar fara a vedea pe undeva, cumva, linia de finish. Si in timp ce volumul si ritmul de munca creste, multi cauta disperati scurtaturi.

 

Si indiferent de ce fac, de cat de mult/multe incearca, scurtaturile par a fi inexistente. In ciuda acestui lucru, ei persista si fac tot felul de sacrificii. Obsedati de aceste scurtaturi si de profituri rapide isi sacrifica sanatatea, viata familiala, banii, fericirea… in speranta ca intr-un final vor gasi acele scurtaturi catre rezultate si succes !

 

Merita oare?

 

Daca te regasesti printre ei, cu siguranta esti obosit, cu siguranta muncesti mai mult decat te-ai gandit vreodata ca vei vei munci intr-o astfel de pozitie, cu siguranta simti presiunea in continua crestere care apasa asupra ta, pe masura ce trece timpul…

Stiu din experienta, ca majoritatea oamenilor de afaceri sunt expusi la sute de idei profitabile. Si totusi afacerea lor stagneaza. Si asta deoarece majoritatea dintre ei nu sunt consecventi in actiuni si nu implementeaza cu sucess solutiile cele mai eficace si eficiente.

In schimb ei…

•    Incearca sa implementeze prea multe idei in acelasi timp si se blocheaza;
•    Nu se focuseaza suficient pe implementarea si integrarea “acelor idei” in afacerea lor;
•    Nu isi stabilesc obiective clare si  nu ofera personalului implicat informatii si sarcini specifice, usor de urmat despre “ce sa faca” si “cum sa faca”, pas cu pas;
•    Nu stiu cum sa adapteze noile strategii si tacticile descoperite, la afacerea lor;
•    Nu isi creeaza sisteme eficiente care sa asigure obtinerea celor mai bune rezultate cu minim de resurse si efort.

 

In momentul in care incetezi sa mai faci lucrurile care s-au dovedit a fi ineficiente, situatia ta si cea a companiei se va schimba. Stabileste-ti mai intai obiectivele si intrebarile critice la care trebuie sa raspunzi acum, pentru a merge cu viteza inainte!

 

Sa nu cazi in capcana “Dar eu stiu aceste lucruri”. Da, sunt sigur ca le stii sau cel putin ai auzit de ele, dar le aplici intr-un mod eficient in afacerea ta, valorificandu-le la potentialul maxim?
Nu uita ca este o mare diferenta intre a sti si a face.

E bine sa stii ce faci, dar si de ce faci acele lucruri. Si mai ales, cum le faci!

 

Apreciez feedback-ul tau intr-un comentariu mai jos!

Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.